01 mei 2007

In Memoriam Het Donia huis

Na 45 jaar nemen we afscheid van het Doniahuis. Voor velen staat het volleybaltoernooi op Vlieland gelijk aan slapen in het Doniahuis. Natuurlijk waren er ook verhalen van vroeger over Westend, maar die vallen in het niet bij de verhalen over het Doniahuis.

De slaapzaal

Goed slapen was er meestal niet bij. Het licht dat op de meest onverwachte momenten aanging, omdat er weer een groepje thuiskwam. De stank van alle scheten was na al die jaren in het beddengoed getrokken, zodat het luchten met ijskoude lucht via de wijdopenstaande ramen niet meer hielp. De doorhangende matrassen, die sinds kort door plastic incontinentiematrassen waren vervangen. Wie zich hier allemaal niks van aantrok, werd meestal alsnog uit zijn slaap gehouden door enorme snurkers nog erger apneu-patienten die simpelweg ophielden met ademhalen.

De keuken

De muren zijn er doordrongen van de lucht van uitgebakken spek. Hoeveel eieren zijn er door ons gekookt en gebakken? Bij een gemiddelde van 70 eieren per jaar zijn er door EAVV, en later naadloos overgenomen door ARVEVO meer dan 1000 eieren verwerkt en verorberd.

De koelkast

In de keuken stond de KOELKAST. In de historie van het Doniahuis heeft de invloed van de koelkast wel haast mythische vormen aangenomen. Volgens de oude garde de oorzaak van de jarenlange strijd met Dynamo. Het lenen van spullen uit andermans koelkast heeft jarenlang tot een ijzige sfeer geleid. Pas sinds een jaar of twee is er sprake van een "detente" en praten de buren weer met elkaar.

Gemengd douchen

Na de renovatie van de douches en wc's was het echte spartaanse er af. Niet meer hoefde buiten de douche met twee kraantjes de watertemperatuur worden geregeld. Maar de watertemperatuur daalde nog steeds schrikbarend als iemand de kraan opendraaide om zijn tanden te poetsen.

Maar het Doniahuis was ook gemengd douchen. Voor sommigen iets om het hele jaar naar uit te kijken, maar voor anderen een schrikbeeld dat groot genoeg was om het Doniahuis helemaal te mijden.

Genoeg wc-papier?

En dan nu de sloop

De vlag is uit de mast, nog even en het Doniahuis gaat tegen de vlakte.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dankzij de serie Dokter Deen moest ik aan het Doniahuis denken. 34 jaar geleden heb ik daar dankzij de Roteries Club een vakantie gehad die ik nog steeds niet ben vergeten. Wij aten en sliepen in dit Doniahuis. Helemaal niets veranderd! Geweldig dat er wat foto's van terug te vinden zijn.

Dank, Onno

Harm Ruiter zei

Wij gingen met schoolkamp ook ieder jaar naar Vlieland, en sliepen ook in het Doniahuis, in de jaren negentig van de vorige eeuw.
Het waren de mooiste schoolkampen in het Doniahuis. Werkelijk waar.
Ik was nog maar een kind en kam me het Doniahuis nog goed herinneren.
Mooi dat er nog foto's van terug te vinden zijn.

Met vriendelijke groet,
Harm.